Wat is een loyaliteitsprogramma? Iedere marketeer die besluit aan de slag te gaan met een loyaliteitsprogramma zal al snel tot de conclusie komen dat er verschillende mogelijkheden en varianten zijn. Toch heeft ieder loyaliteitsprogramma een aantal overeenkomstige kenmerken. In dit blog geven we antwoord op de vraag ‘Wat is een loyaliteitsprogramma?’ en lichten we de verschillende varianten toe aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Inhoudsopgave Wat is een loyaliteitsprogramma? Definitie loyaliteitsprogramma Welke soorten loyaliteitsprogramma's zijn er? Beloningsprogramma’s Belevingsprogramma’s

Definitie loyaliteitsprogramma Als eerst, antwoord op de vraag: wat is een loyaliteitsprogramma? Een loyaliteitsprogramma is een marketing instrument dat wordt ingezet om de loyaliteit van klanten te stimuleren. Binnen een loyaliteitsprogramma bestaat samenhang tussen de verschillende onderdelen, activiteiten en bijhorende regels. Wanneer een loyaliteitsprogramma zijn werk doet kan loyaliteit tot uiting komen in gewenst klantgedrag en ook een positievere houding opwekken.

Algemene kenmerken:

Het programma is voor iedereen zichtbaar. Loyaliteitsprogramma’s hebben een naam. Belofte aan klant over inhoud en opbrengst. Bewuste deelname, vaak door inschrijving. Doorlopend karakter. Geschikt voor het verzamelen van klantdata. Aantrekkingskracht op potentiële klanten.

Praktijkvoorbeeld: Loyaliteitsprogramma – KLM Flying Blue Het Flying Blue loyaliteitsprogramma van KLM is al jaren een doorlopend succes. Iedereen die met KLM vliegt wordt (in)direct geconfronteerd met het bestaan ervan. De belofte is heel eenvoudig: hoe vaker (en verder) de klant met KLM reist, des te hoger het deelnemersniveau (Ivory, Silver, Gold en Platinum) wordt. Voor ieder niveau biedt KLM de klanten voordelen en privileges. Hoewel de behandeling per niveau verschilt, is het programma verder generiek van opzet. Dit houdt het programma schaalbaar en beheersbaar in de praktijk met vele duizenden deelnemers. Met Flying Blue wil het bedrijf de frequente vlieger leren kennen, aan zich binden en het bestedingspatroon uitbreiden. Middels de verplichte inschrijving leert KLM haar klant beter kennen en ontstaat er een legitimiteit om hierover met hen te blijven communiceren.

(bron: Leon Toonen, dunck.nl)

Next Post